Vissza az előző oldalra

Hogyan számolhat el az örökös és az élettárs egymással?

Share Button

Édesanyám nővére 2009-ben meghalt. Ugyanebben az évben (halála előtt néhány hónappal) végrendeletet készítettek ő is és a házastársa is.

Egyetlen fiuk volt, aki már korábban meghalt, és egy unoka, akivel nem tartották a kapcsolatot. A végrendelet szerint első örökös az életben maradó házastárs (jelen esetben a férj), helyettes örökös az édesanyám, az unokát a kötelesrészre szorítják.

Édesanyám nővérének halála után a férjhez költözött egy élettárs. Felújították a házat a nő szerint közös pénzből, de ez nem bizonyítható, és nem is valószínű. 2015 tavaszán meghalt a férfi. Az élettárs szerint neki ígérte a pénzbeli vagyont. (Még nem volt hagyatéki tárgyalás, de kb.: 10 millió Ft). Nagy valószínűség szerint az eredeti végrendelet él, mely szerint most anyukám az örökös, az unokáé a köteles rész.

A pénzre az élettárs mindenképp igényt tart, addig míg meg nem kapja, nem hajlandó kiköltözni az egyébként értékes ingatlanból. Ráadásul a házi széfet is felnyitották, az biztos, hogy az édesanyám nővérének az ékszerei is benne voltak.

Akkor akarja ideadni, ha ő megkapja a pénzét. Mit tehetünk, hogy ügyesen, gyorsan lezárjuk ezt ?( A nő kompromisszumra nem hajlandó).

Hagyatéki hitelezői igény lehet az  igazolt élettársi beruházás / felújítás költsége.

Az örökösnek, a hagyatéki hitelezővel el kell számolja, ha elfogadja a benyújtott igényt, vagy azt – bizonyítottsága esetén – bíróság jogerősen megállapítja.

A hagyatéki tárgyalás előtt – eljáráson kívül – is megegyezhet az élettárssal, de ezt az okiratot javaslom, hogy ügyvéd készítse azért, hogy később a hagyatéki hitelezői igény a hagyatéki eljárás során ne legyen érvényesen előterjeszthető.

 

Vélemény, hozzászólás?