Vissza az előző oldalra

Hogyan szüntethető meg a közös tulajdon?

Share Button

Van egy lakás, aminek a fele az én a másik fele a testvérem nevén van. Édesanyám tavaly elhunyt aki a haszonélvező volt.

Próbáltam megegyezni a testvéremmel hogy adjuk el, de ő nem hajlandó erre. Ott akar élni élete végéig. Azt mondja soha nem fog beleegyezni.

Én 2 éve elköltöztem, mert már képtelen voltam együtt élni a testvéremmel. Van egy kislányom is. Fogalmam sincs hogy ilyen esetben hova fordulhatnék hogy el tudjam adni a lakásrészemet.

Lakásrészt eladni és venni a piacon annyit jelent, hogy befektetéssel élni. A befektetés lényege: a vevő kifizeti az Ön tulajdoni részét kitevő vételárat és a megvásárolt ingatlan tulajdoni részt használja vagy bérbe adja, vagy az Ön testvérétől – mert Ő a tulajdoni részénél többet használ – többlethasználati díjat, mint bérleti díjat igényel.

Befektetés azért is az ilyen vétel, mert általában piaci áron alul történik a lakott ingatlan, illetve az ingatlan tulajdoni hányad eladása.

Javaslom, hogy az eladáshoz ingatlan közvetítő irodát vegyen igénybe. Az ilyen eladásnál a testérnek elővásárlási joga van. Előfordulhat, hogy Öntől nem akarja megváltani a fele ingatlant, de harmadik személy vevő jövetele esetén az elővásárlási jogával élve mégis megteszi.

A másik megoldás, hogy bíróságtól kéri az ingatlan közös tulajdonának megszüntetését. A bírósági eljárásban szakértői forgalmi érték kerül meghatározásra és ezen értéken van lehetősége a testérének az Ön ingatlanrésze megváltására (megvételére).

Ha ezt nem teszi, az ingatlan árverés során kerül értékesítésre és a vételár felosztandó a testvérek között. Az ilyen árverés általában piaci áron alul (50 %) történik.

Fontos tudnia még, hogy a testvértől – ha a teljes ingatlant használja többlethasználati / bérlet díjat is igényelhet.

 

Vélemény, hozzászólás?