Vissza az előző oldalra

Hogyan szüntethető meg a közös tulajdon, ha nincs lehagyatékolva?

Share Button

Az édesanyám évtizedekkel ezelőtt a testvéreivel együtt – hatan – közösen örökölt egy telket. Közben az eredeti örökösök közül többen meghaltak, és az ő gyerekeik nem vették fel a hagyatéki leltárba a telekrészüket: én igen.

Szeretném eladni ezt a telket, de az örökösök nem hajlandóak pórhagyatéki eljárást indítani, nem akarnak foglalkozni vele, így senki nem tudja megvenni. Hogyan lehet ezt a közös tulajdont megszüntetni?

A közös tulajdon megszüntetésének legegyszerűbb módszere a közös értékesítés. Ennek gátja az Ön esetében az eladói oldalon hiányzó személyek kiléte, így nem marad más hátra, mint vagy az Ön tulajdoni illetőségének értékesítése – osztatlan közös tulajdonban.

A vevő tulajdoni jogát ugyanis a földhivatal bejegyzi a tulajdonostársak címéről visszaérkező tértivevény „nem kereste” jelzése a földhivatalhoz becsatolásra kerül. Ezen egyszerű eljárásnál jóval bonyolultabb és költségesebb, ha a bíróságtól kéri a közös tulajdon megszüntetését. Ebben az esetben végső soron árverés útján zajlik a megszüntetés. Az árverési vételár a piaci ár 50 %-a is lehet.

 

Vélemény, hozzászólás?