Vissza az előző oldalra

Hogyan történik a hagyatékátadás, és az örökség felosztása távoli örökösök között?

Share Button

A nagypapám leány testvére meghalt, a férje is, gyermekük nem volt. 5-en voltak testvérek. Örökül hagytak pénz összeget, de nem volt végrendelet. Így minden testvér örököl, de aki nem él annak gyermeke ha azok sem akkor azok gyermekei örökölnek ha jól tudom.

Viszont vannak akik nem fognak elmenni az hagyatéki tárgyalásra, nem tartják velünk semmilyen formában a kapcsolatot.Tudomást sem vesznek rólunk. Ilyenkor várnunk kell a kapcsolat felvételükre, megjelenésükre. Mi minden szükséges adatukat leadtuk. Nélkülük is lefolytatják a hagyatékit? A hátrahagyott pénz összeget milyen formában osszák el ha nem jelentkeznek? A többi örökös között osztják el?

 

. Az eljáró közjegyző kötelessége valamennyi örökös felderítése és ebben az örökösöknek együttműködési kötelezettségük van. Ezen belül tájékoztatniuk kell a közjegyzőt általuk minden ismert örökös nevéről, lakhelyérő, tartózkodási helyéről ,hogy azok a hagyatéki tárgyalásra idézhetőek legyenek.

A hagyatékátadáson meg nem jelent, de idézett örökösök a hagyaték átadó végzésben törvényes örökösként lesznek nevesítve, azaz a hagyatéki pénz rájuk esően, arányosan nevükre átadásra kerül.

A hagyaték átadó végzést az eljáró közjegyző minden örökösnek kézbesíti, mely jogerős végzéssel az örökös az illetékes bankban a reá eső pénzt felveheti.

Vélemény, hozzászólás?