Vissza az előző oldalra

Hogyan vásárolható meg a föld, melynek egyik tulajdonosa ismeretlen helyen tartózkodik?

Share Button

Szeretnék egy földet megvásárolni az önkormányzattól, de sajnos problémába ütköztünk, ugyanis kiderült a földhivatalnál, hogy a kiszemelt föld nem csak az önkormányzati tulajdonban van, hanem még egy tulajdonos be van írva (a föld egy helyrajzi számmal rendelkezik).

A földhivatalban a másik tulajdonosnak a címe, ahová be van jelentve ott nem lakik és soha nem is lakott, nem lehet utolérni, a földet egyáltalán nem gondozza (talán nem is tud róla).

Hogy lehet a földet megvásárolni ilyenkor? Nem vásárolhatom meg csak az önkormányzat részét ha nem lehet utol érni a másik tulajdonost sehogy sem?

Hasonló esetben nem csak földvásárlásnál fordul elő. Javaslom az önkormányzati illetőség első körben történő megvásárlását, majd a közös tulajdon megszüntetését kérve az ismeretlen helyen tartózkodó személy tulajdoni hányadának megváltását bírósági úton.

Az önkormányzati tulajdoni illetőség megvásárlásánál a Ptk. szerint van elővásárlási joga az ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonostársnak.

Az adásvételi szerződéssel a tulajdonostársat „meg kell kínálni” elővásárlási joga miatt az adásvételi szerződés tértivevényes megküldésével. Mivel „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza a tértivevény, úgy kell venni, mintha elővásárlási jogával a tulajdonostárs nem élne.

Ezt az eljárást a földhivatal elfogadja – és ha az adásvételi szerződés jóváhagyása is megtörtént – az Ön résztulajdoni joga az ingatlan nyilvántartásba bejegyezhető.

 

Vélemény, hozzászólás?