Vissza az előző oldalra

Hogyan hirdethető meg eladásra zártkert?

Share Button

Szeretnénk eladni vidéken lévő ~1 ha méretű zártkertünket.

Kérdésem, hogy miért kell ügyvédi (adásvételi) szerződés, ameddig nincs vevő a telekre?

Kinek kell megírnunk a szerződést ha még nincs is vevő?

Csak meg szeretnénk hirdetni (kötelezően) a helyi polgármesteri hivatalban, és ott azt mondták, hogy addig amíg nem kötünk ügyvéd általi adás vételi szerződést, addig nem hirdethetjük meg az ingatlant.

Ilyenkor mi a teendő?

És mi a helyzet az elővásárlási joggal?

Próbáltam értelmezni az új törvényt, de nekem ez túl kacifántos. Teszem azt, az ingatlanomat mondjuk 2 millió forintért árulom. Ugye az államnak és a helybelieknek elővásárlási joga van..

Lenne pl. egy nyugdíjas idős házaspár mondjuk a fővárosból akik kifizetnék nekem a 2 millió forintot, de az állam /vagy Pista bácsi a szomszéd faluból csak 1 millió forintért hajlandó megvenni, akkor kinek „kell” eladnom?

Aki a „rangsorban” fentebb van, tehát el kell adnom Pista bácsinak fele annyiért csak mert őt illeti meg előbb a vásárlási jog? 

A megváltozott szabályok szerint a helyi önkormányzat hirdetőtábláján a konkrét adásvételi szerződést kell az eladónak kifüggesztetnie.

Ez azt jelenti, hogy ha van vevő, ügyvéd előtt a szerződést meg kell kötni, és nyolc napon belül a helyi jegyzőnek meg kell küldeni kifüggesztésre.

A szerződés egy példányát biztonsági jellel ellátott papíron kell írni, és további három normál papíron írt szerződést kell a jegyző részére megküldeni.

A kifüggesztés ideje 60 nap ez alatt az idő alatt a földforgalmi törvényben meghatározott elővásárlási jog jogosultak személyesen a jegyzőnél élhetnek elővásárlási jogukkal.

Ez azt jelenti, hogy a szerződésben írt vételárért és feltételekkel az elővásárlási jog jogosult megvásárolhatja az adott ingatlant –egyoldalú írásbeli nyilatkozattal-.

Ha nem jön senki, nem jellemző, hogy  magyar állam élne ezen jogával az ingatlana  vevő tulajdonába kerül.

Fontos tudni, hogy az eljárás kb. 6 hónapig tart, és addig a vevő nem léphet birtokba, csak a jóváhagyott szerződés jogosíthatja fel erre, és ezt követően kell általában a vevőnek a vételárat is megfizetnie az eladó részére.

Tévedésben van a kérdező, ha úgy gondolja, hogy az eladásra meghirdetést kell a helyi önkormányzatnál kifüggeszteni, mert azt bármikor saját jogán, vagy ingatlanközvetítő révén megteheti.

Vélemény, hozzászólás?