Vissza az előző oldalra

Ki fizeti a járulékos költségeket termőföld eladása esetén?

Share Button

Egy kert + gazdasági épület besorolású telket szeretnék megvenni.

A kialkudott ár 2 millió ft + az ingatlan iroda díja mely 100eft + az ügyvéd 65 eft-ja.

Kérdezném, hogy mikor esedékesek ezek a tételek, mikor szokták az ingatlanos munkadíját kifizetni és ha ne adj isten valaki élne az elővásárlási jogával a 60 nap alatt akkor a foglalón és a letétbe tedd maradék pénzen kívül hogyan fogom visszakapni azt a 100eft-ot is?

Gondolom az ügyvéd tiszteletdíjaként megjelölt 65 e Ft-ot bukom.

Magyarországon általában az eladó fizeti az ingatlanközvetítői-jutalékot. Ha Önök ettől eltérő megállapodást kötöttek, akkor az ingatlanközvetítői jutalék megfizetése alól mentesül, ha az elővásárlási jog jogosultja veszi meg az ingatlant. Kivéve akkor, ha az ingatlanközvatítői szerződés ebben a vonatkozásban is Önre ró terhet.

Az ügyvédi díjat általában a vevő fizeti, kivéve az ettől eltérő megállapodást.

Javaslom, hogy mindkettő tekintetében az új földforgalmi törvényre hivatkozva- Önre nézve kedvezőbbre módosítsák a megállapodásokat, nevezetesen: ha az elővásárlási jog jogosult megveszi az ingatlant, Önt közvetítői jutalék megfizetése nem terheli.

Ügyvédi munkadíj vonatkozásában pedig vagy felezzenek az eladóval, vagy mondják ki a módosítási megállapodásnban, hogy azt teljes egészében az eladó fizeti.

Vélemény, hozzászólás?