Vissza az előző oldalra

Közös tulajdon megszüntetése árveréssel

Share Button

2013 júniusában az egri Bíróságon 2 éves vagyonmegosztásról szóló per után a Bíró meghozta a jogerős ítéletet, mely szerint „közös tulajdon megszüntetése árverési értékesítéssel…”

Át is került az ügy a Végrehajtó Irodához. Május 1-ig nem tudtuk eladni a zártkertet (vevő is van), mert kilakoltatási tilalom volt.

Most viszont május 1-től életbe lépett az ÚJ FÖLDTÖRVÉNY, ami miatt az ügy átkerült az Egri Megyei Földhivatalba, ahol senki nem tud semmit. Azt mondták, ha van vevő, tegye letétbe 2-3 hónapra (nem értettem kinél) a pénzt, mert most 2-3 hónapos „szünet” van az eladások körül. Ki az, kérdezem én, aki 2-3 hónapra letétbe helyezi a pénzét ? (adott esetben 4 MFT)?

Kérem, tisztelettel, adjon rá választ, mégis mi folyik most a zártkert eladása körül és hogyan lehet ténylegesen ELADNI? Meg, hogy az ügy elkerült a Végrehajtó Irodától, vagy marad náluk?

Az árverésre speciális szabály van életbe 2014. május 1-től:az illetékes Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága jogosult lefolytatni- a végrehajtó megkeresése mellett.

Földre nem elektronikus hanem fizikai árverést kell lefolytatni.

Fontos tudni: az elővásárlási jog jogosult gyakorolhatja ezen jogát –ha megjelenik az árverésen és a licitdíjat megfizeti.

Neki a kikiáltási árat kell csak tartania ( tehát elővásárlási jog jogosult nem licitál).

Az árverésen részvétel előfeltétele, hogy be legyen mutatva az illetékes Megyei Földhivatal hatósági bizonyítványa arra nézve hogy az árverésen részt vevő tulajdonába/használatába nincs a megengedett (birtok maximum 300 hektár földműves esetében , nem földműves esetében : 1 hektár)  földterületnél több föld.

Vélemény, hozzászólás?