Vissza az előző oldalra

Mezőgazdasági ingatlan adásvétele

Share Button

Mivel a vevő személye nem biztos zártkerti ingatlan esetén: Ha a vevő hajlandó a vételárat szerződéskor előre kifizetni, jogilag járható út? Ha foglalót fizet és más elővételi jogosult él vásárlási jogával a foglaló 2x-ét kell visszafizetnem?

Mivel tudom, hogy van más elővásárlásra jogosult „vis majornak” nemigen lehet nevezni. De ha előleget ad azt visszakérheti bármikor.

Meddig tart a földbizottsági/agrárkamarai/megyei földhivatali ellenőrzés ha az új tulajdonosnak soha nem volt földje és egyáltalán nincs más ingatlan a nevén? (Lakóházat vesz amelyiknek csak a földhivatali bejegyzése zártkert, helyi szabályozásban régóta beépíthető telek).

A földforgalmi törvény hatálya alá a következők tartoznak:

minden  föld fekvésétől (belterület, külterület) függetlenül

• amely az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő és fásított terület művelési ágban van nyilvántartva, vagy

• az olyan művelés alól kivett területként nyilvántartott földrészlet, amelyre az ingatlan-nyilvántartásban Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület jogi jelleg van feljegyezve.

Minden egyéb művelési ág és a  halastó  sem minősül földnek – azaz földbizottsági/agrárkamarai/megyei földhivatali ellenőrzés  nem vonatkozik rájuk, szabadon adható-vehető. Kérem a fentiek alapján ellenőrizze a megvásárlandó ingatlant – melyik kategóriába tartozik.

Vélemény, hozzászólás?