Vissza az előző oldalra

Jár-e nekem a 35 év alattiak illetékkedvezménye?

Share Button

Idén január 8-án vásároltam egy ingatlan 8,5 M Ft-ért, a napokban érkezett meg a NAV- tól az illeték bevételi számla a vételi ár 4%-áról, azaz 380e Ft-ról.

Elvileg jogosult lehetek az 50%-os illetékkedvezményre, mivel 35. életévemet még nem töltöttem be, viszont Nagymamám lakása félig az én nevemre lett íratva, miután Nagypapám elhunyt, de én ekkor még kiskorú voltam és szüleim döntöttek erről.

Az interneten találtam egy cikket miszerint ekkor is jogosult lehetek az 50%-os kedvezményre:

„Első lakástulajdont szerzőnek minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga. Nem veszti el azonban a kedvezmény lehetőségét az a fiatal sem, aki öröklés folytán szerzett olyan lakástulajdoni hányadot, melyre özvegyi haszonélvezet is került, valamint akinek a lakástulajdoni illetőségét még kiskorúsága előtt elidegenítették.”

A kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem-e az utolsó mondatot, jogosult lehetek-e, és létezik-e egyáltalán ilyen bekezdés?

A kivétel helyesen így szól: A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el.

Tehát ha még tulajdonát képezi a fél ingatlan –nem veheti igénybe a kedvezményt. ( csak ha 18 éves kora előtt el lett adva  a fél ingatlana).

Vélemény, hozzászólás?