Vissza az előző oldalra

Mit jelent a tartási jog hogyan lehet megszűntetni?

Share Button

Keresztapám végrendeletet írt ügyvéd által részemre, mert neki csak én vagyok, mint hozzátartozó. A házat annak idején az első feleségével vették közösen, aki a keresztanyám volt. Sajnos ő meghalt, majd a papa újból nősült, és ezzel a feleséggel kötöttek egy szerződést aminek a hivatalos nevét nem tudom, de a lényege, hogy a nőnek tartási joga van a házon, tulajdoni joga nincs.

Már mindketten idősek otthonába laknak, de a földhivatalba ez a tartási jog be van jegyezve, ha jól tudom. Mi ebbe a házba már nagyon sok pénzt beleöltünk mert közben a lányom beköltözött.

Kérdésem , hogy a papa halála után lehet-e valamilyen követelése a volt feleségnek, vagy ha már esetleg ő sem fog élni, akkor a hozzátartozónak?

A ráeső pénzösszeget ő annak idején elvitte, és a válóperen nem volt követelése. Hogyan lehetne ezt a papírt érvényteleníteni, vagy egyáltalán érvényben van-e még ebben az esetben?

Öröklési szerződés alapján alapján tartási jogot jegyeznek az ingatlanra.

E szerződés alapján eltartott halála esetén  – mely a végintézkedés  egyik formája -a szerződéssel lekötött vagyontárgy ( pl. ingatlan) az eltartót illeti hagyatéki eljárás keretében.

A  tartási jog az eltartott javára be van jegyezve.A tartási jogot töröltetni  a szerződés közös megegyezéses felbontásával lehet.

A tulajdoni lap tájékoztat arról hogy az öröklési vagy eltartási szerződés alapján van-e bejegyezve a tartási jog. Ha az ingatlan tulajdoni joga eltartott nevére átírásra került akkor eltartási szerződést köttetett a felek között. Ennek megszüntetése is közös megegyezéses felbontással lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?