Vissza az előző oldalra

Kinek mihez van joga haszonélvezettel terhelt ingatlan esetében?

Share Button

Van egy társasházi 50m2 kétszobás lakás aminek jelenleg tulajdonosa vagyok 1/3 részben vásárlás által, 1/3 részben tulajdonos ajándékozás révén haszonélvezettel terhelten, illetve nagybátyám rendelkezik szintén 1/3 részben tulajdonjoggal szintén haszonélvezettel terhelve.

 A haszonélvező a nagymamám ő jelenleg nem lakja az ingatlant, illetve a nagybátyám sem. Jelenleg a feleségemmel lakunk mi fizetjük a lakás teljes fenntartási költségeit.

Babát szeretnénk viszont a nagymama lezárta az egyik szobát amit így nem tudunk használni és lemondani sem akar róla. Sőt még albérleti díjat is szeretne szedni.

Ehhez joga van? Illetve én mint tulajdonos 1/3 részben amin nincs haszonélvezete ha jól olvastam a törvényt használhatnám az egész ingatlant. Kérdezném én lezárhatja e a szobát?

Ablakot és ajtót is szeretnék cseréltetni de ezt sem engedi. Sajnos nem úgy viselkedik mint egy nagymama. Ha esetleg vissza költözne, -gondolom minden joga megvan hozzá-  mást is hozhat magával vagy csak ő költözhet?

A haszonélvezet olyan személyes  jog, ami alapján a haszonélvező a más tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti.

A haszonélvezettel terhelt ingatlanban a tulajdonos csak akkor lakhat, ha a haszonélvező -e jogával nem kíván élni.

A haszonélvező a haszonélvezeti jogának a gyakorlását egészben vagy részben átengedheti másnak. Ellenérték fejében azonban erre csak akkor van lehetősége, ha a tulajdonos – azonos feltételekkel – az ingatlan használatára nem tart igényt. Előhasználati joga van melyre fel kell Őt hívni.Ha él ezen jogával  a haszonélvezőnek  a tulajdonossal kell a bérleti szerződést kötnie.

A nagymama szívességi használóként mást befogadhat, de ezzel nem sértheti az Ön résztulajdonosi használatát , birtoklását.

A rendkívüli javítások és helyreállítások a tulajdonos kötelezettségei pl. az ablak/ ajtó csere  e körbe tartozik. A birtoklás és járulékos kérdéseiben keletkezett vitákkal kapcsolatosan az illetékes jegyzőhöz lehet fordulni jogorvoslatért.

Vélemény, hozzászólás?