Vissza az előző oldalra

Követelhető-e a tartozás a zálogkötelezettől az adós halála után?

Share Button

A párom 1,5 éve elhunyt, sok adósságot hagyva maga után. Mivel ezt a két kiskorú gyermekünk örökölte (én nem, nem voltunk összeházasodva) ezért lemondtam az „örökségről” a gyerekek nevében, minden az államra szállt.

Azonban volt egy jelzáloghitele, ahol ő egyedüli adós volt és az édesanyja házán volt a jelzálog, az édesanyja csak zálogkötelezettként szerepelt a hitelben. Én beadtam a banknak a végleges hagyatéki papírt, miszerint az állam az örökös, de a hitelt továbbra is az anyósomon akarják behajtani, mondván nem az államnak kell ezt kifizetnie.

Kérdésem az lenne, hogy ez helyénvaló-e, vagy csak mivel „birtokon belül vannak” ezért próbálkoznak? Jól gondolom, hogy ezt a tartozást is az államnak kell kifizetnie és ha igen, milyen tv alapján, mire tudok a bankban hivatkozni?

Édesanya ingatlanán fennálló zálogszerződés alapján édesanya – mint aki a hitelszerződésben résztvevő személy- felel a bank felé fennálló tartozásért a zálogjog tárgyával, azaz az ingatlanával. Édesanya  felelőssége függetlenül áll fenn az elhunyt személyétől.

Vélemény, hozzászólás?