Vissza az előző oldalra

Közös tulajdon megszüntetése haszonélvezettel terhelt ingatlan esetében

Share Button

Édesanyán 10 évig élt valakivel, aki a halála előtt írt egy végrendeletet, miszerint én vagyok az egyik örökös, a másik örökös a vér szerinti lánya, édesanyámnak pedig lakhatási joga van a tulajdonban.

A vér szerinti lány nem él velünk, viszont édesanyám az ingatlanban lakik. Most ügyvédhez fordult és követeli az ő részét, mégpedig készpénzben, mivel az ingatlant nem sikerült eladnunk.

Tartunk attól, hogy az ingatlant el fogják árverezni, mivel nem tudjuk őt kifizetni. Kérdezni szeretném, hogy ez lehetséges e és mivel tudnánk védekezni? Még annyit, hogy a végrendeletben le van írva, hogy édesanyámnak élete végéig lakhatást kell biztosítanunk, mind a ketten.

A közös tulajdon megszüntetését bármely tulajdonostárs kérheti  bíróságtól, ha peren kívüli egyezség, vagy eladás útján a közös tulajdon nem szűnik meg.

Önöknek jogában állna megváltani az ingatlant a tulajdonostárstól, de nem tudják. Javaslom, hogy próbálják meg az ingatlan közös értékesítését,  és a vételár felosztását, ugyanis ha bíróság árverés útján szünteti meg a közös tulajdont, anyagilag sokkal rosszabbul járnak.

A közös értékesítésnél édesanya haszonélvezeti joga komoly értéket képvisel. ha az ingatlan 12 Mft értékű, és édesanya 65 évnál idősebb, akkor a haszonélvezet értéke (2.400.000 Ft) Az önre és a másik tulajdonosra eső rész fejenként 4, 8 MFt.

Vegyék ezt figyelembe, ha mégis kifizetnék a másik tulajdonostársat.

A közös tulajdon megszüntetését sajnos megakadályozni nem lehet, mert a másik tulajdonostárs kérelmére a bíróságnak döntenie kell, és ez a döntés végső soron nem lehet más, mint az árverés.

Vélemény, hozzászólás?