Vissza az előző oldalra

Külterületi szántó vásárlása

Share Button

Szeretném eladni az 1512 m2 területű kertemet, ami hivatalosan külterületi szántóként van nyilvántartva.

A kérdéseim a következők: 1. Rám is vonatkozik a kötelező 60 napos kifüggesztés a Földhivatalnál, amennyiben ez ügyvéden keresztül történik illetve mi a rendje – módja?

2. Erre a terület nagyságra (1512 m2) is vonatkozik, hogy csak gazdálkodó veheti meg, vagy az 1 hektár felett van?

Mivel van egy érdeklődő, aki szeretné megvenni a kertet „ott lakás” céljából, viszont nincs tudomásom róla, hogy hivatalosan gazdálkodó lenne.

Az ingatlana eladását jóváhagyási eljárás kell hogy kísérje. Egy példány biztonsági okmányon, és három példány normál adásvételi szerződést –annak megkötésétől számíttott 8 napon belül –meg kell küldeni az illetékes jegyzőnek.

A kérelmet speciális űrlapon kell előterjeszteni. 60 nap kifüggesztés alatt van elővásárlási joga a jogosultaknak.

További három hónap ügyintézés után az illetékes megyei földhivatal jóváhagyó záradékkal látja el a szerződést, emely ezt követően nyújtható be az illetékes földhivatalhoz. A földhivatlai ügyintézési határidő további 30 nap.

Az ön vevője az elmondottak szerint vásárolhatja meg az ingatlant, ha nem földműves. Nem földműves ugyamis maximum 1 hektár földet szerezhet május 1-e után, de  a már tulajdonában, birtokában, használatában) levő földet hozzá kell számítani.

Vélemény, hozzászólás?