Vissza az előző oldalra

Lefolytatható-e a hagyatéki eljárás -külföldön élő ügyfelek esetén-ügyvédi meghatalmazással?

Share Button

Édesapánk 2019 évben Németországban meghalt. Volt egy balatoni ingatlana, amely egyben életvitel szerű tartózkodási helye is volt. Ezen kívül Németországban számlát tartott fenn, melyen több ezer euró van.

Öten vagyunk örökösök, de nem szeretnénk Magyarországra utazni. Ha egy magyar ügyvédet meghatalmazunk teljesen körűen tudja e nekünk intézni a hagyatéki eljárást?

Ha meghatalmaznak egy magyar ügyvédet, az ügyvéd a hagyatéki eljárást teljes körűen intézi Önöknek, beleértve, hogy a balatoni ingatlan a nevükre kerül és a német bank felé Európai Öröklési Bizonyítványt kér kiállítani a magyar közjegyző által, amellyel Önök a bankszámláról a pénzt felvehetik, és a bankszámlát lezárhatják.

A magyar ügyvéd az ingatlan fekvése szerint illetékes polgármesteri hivatalnál hagyatéki leltárt készíttet, mely tartalmazza a balatoni ingatlan értékét adó- és értékbizonyítvány formájában.

A polgármesteri hivatal a leltárt az illetékes magyar közjegyzőnek küldi meg. Fontos, hogy a német halotti bizonyítvány eredeti példánya a magyar ügyvéd rendelkezésére álljon, mert azt Offi fordítással kell ellátattnia. A magyar közjegyző hagyatéki tárgyalást tart, melyen csak a magyar ügyvéd vesz részt.

A magyar ügyvéd meghatalmazásában mindig rögzítve van, hogy az örökösök milyen arányban akarnak örökölni. Lehetőség van az örökösök  között olyan egyezségre, hogy például csak  egy örökös a német bankszámla pénzt örökli, míg a másik négy egyenlő arányban a balatoni nyaralót vagy arra is, hogy egy vagy két örökös semmit nem örököl, míg a többiek a vonatkozó megegyezésüknek megfelelően örökölnek.

A földhivatali bejegyzést is az ügyvéd végzi. A közjegyző díját az örökösök a magyar ügyvéd letéti számlájára tudják utalni és ugyan így járhatnak el a megegyezett ügyvédi díj tekintetében is.

Vélemény, hozzászólás?