Vissza az előző oldalra

Meddig érvényesíthető a köteles rész?

Share Button

A gyermekem apja nős, most készülnek válni. A nagy értékű ingatlan, amelyben élnek (2 gyermekükkel) házastársi közös vagyon, melyet a vagyonjogi kérdésekben történő peren kívüli megegyezés körében a két gyermekükre kívánnak íratni (gondolom ajándékozás jogcímén). Mindezzel a mi közös fiunk kiesik az apja utáni öröklésből. Kérdésem, hogy tekintettel arra, hogy a fenti jogügylet azt a célt szolgálja, hogy a mi közös fiunk az apja után ne örököljön mit lehet tenni?

Mi lesz a helyzet, ha törvényes öröklés lesz, és mi lehet a helyzet, ha végrendeleti öröklésre kerül sor? Az élők közötti korábbi ingyenes juttatás úgy tudom ugyanúgy a hagyaték része, mint a halál pillanatában az örökhagyó nevén szereplő vagyon. Milyen igényt tud érvényesíteni a fiam a jövőben, hogy ne essen el a jogos apai örökrészétől?

Ön bizonyára  köteles részre gondol kérdésében. Az örökhagyó halálát megelőző 10 éven belül tett ingatlan ajándék értéke a köteles rész alapjába beszámít.

Ha a törvényes örökös igényli, a törvényes örökrésze egyharmada erejéig köteles részt érvényesíthet a hagyatéki eljárásban. Amennyiben gyermeke apja 10 éven belül nem halálozik el, a köteles rész nem érvényesíthető.

Vélemény, hozzászólás?