Vissza az előző oldalra

Megvásárolható-e jelzáloggal terhelt ingatlan, lehet-e azt ügyvéd által tehermentesíteni?

Share Button

Egy ingatlan adásvétel közepén járunk. Ugyanaz az ügyvédje mind a kettőnknek. Előszerződést kötöttünk, az eladó meghalt, tartozásait a fia, -aki már hivatalosan is tulajdonos- fizeti és intézi.

Valamilyen okból a NAV tartozás törlése már 3 hónapja húzódik.  Az ügyvédünk most felajánlotta, hogy vegyük meg ( adásvételi szerződést írjunk alá ) így, tartozással a  tulajdoni lapon, már csak a NAV felé fennálló összeggel. Ő erre teljes felelősséget vállal.

 A tartozás összegét egy ügyvédi letéti számlára rakjuk, amíg a NAV meg nem küldi az igazolást hogy  nincs tartozás, és meg nem kapjuk a tiszta tulajdoni lapot a lakásra.

Működhet így a dolog?

Tulajdoni lap küldésének hiányában -feltételezve, hogy elidegenítési és terhelési tilalom nincs bejegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára egyik teher biztosítására sem, -alábbiakban válaszolok a feltett kérdésére:

Jelzálogjoggal terhelt ingatlant meg lehet vásárolni úgy, hogy a Vevő a későbbiekben a jelzálogjogot saját maga, vagy ügyvédje által kifizeti, és az ingatlant tehermentesíti.

Magyarországon általában az eladót és a vevőt egy ügyvéd képviseli az adásvételi okirat-szerkesztési ügyekben. Általában a Vevő fizeti az ügyvédi munkadíjat, de az eljáró ügyvéd mindkét fél érdekeit szem előtt tartva  készíti el az okiratot.

Sok esetben fordul elő, hogy tartozással terhelt az adásvétel tárgyát képező ingatlan. Ilyenkor általában az okiratot szerkesztő ügyvéd a letéti számlája bevonásával tehermentesíti az ingatlant.

Eladónak az aktuális tartozáskimutatás és a tehermentesítéshez használandó számla beszerzése a feladata, melyre a letétből az ügyvéd átutalja a megfelelő összeget.

A jelzálogjog jogosult ezt követően kiállítja a törlési kérelmet, melyet általában az eladónak küld meg, aki azt átadja az okiratot szerkesztő ügyvédnek, aki benyújtja a törlési kérelmet az illetékes földhivatalnak. A jelzálogjog törlésnek 6600 Ft eljárási illetéke van.

A földhivatal automatikusan törli a terhet, így a Vevő tehermentes tulajdoni joga is bejegyzésre kerülhet.

Ha több teher van egy ingatlanon, a fenti eljárások többszörösen elvégzendőek. A jelzálogjog jogosult az aktuális tartozási egyenleg kimutatásában mindig ígérvényt is tesz arra, ha az általa meghatározott határidőig a tartozás összege kiegyenlítésre kerül az általa megadott számlán, akkor kiadja törlő  a jelzálogjog törlési kérelmet. Ez sok esetben akár 30 napot is jelenthet.

Hangsúlyozom, hogy a fent elmondottak nem igazak arra az esetre, ha a jelzálogjogot elidegenítési és terhelési tilalom is biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?