Vissza az előző oldalra

Mi számít házastársi életközösségnek?

Share Button

Édesapám súlyos szívbeteg volt, felesége nem volt hajlandó otthon ápolni,/lett volna anyagi lehetőség segítségre/ kórházi kezelése után berakta egy elfekvőbe. Így elmondható-e hogy házastársi életközösségben éltek? Apu ott halt meg.

Az életközösség elemei rendszerint a közös háztartásban történő együttélés, a gazdasági közösség, a bensőséges érzelmi kapcsolat, és az együvé tartozás mindkét házastárs oldaláról fennálló szándéka.

Általában a  házastársi életközösség a házasság fennállásáig tart.

Ennek ellenkezője  abban az esetben állapítható meg, ha a felek közötti életközösség tartósan megszakad, pl. egyik fél a visszatérés szándéka nélkül az utolsó közösen lakott lakásból elköltözik.

Az életközösség kezdetét és végét,a vagyonközösség időtartamát vita esetén a bíróság állapítja meg  bizonyítékok alapján  tett döntésével. Döntése előtt  a házastársi életközösség tartalmi elemeit kell vizsgálnia  mint pl.  házastársi  kapcsolat, gazdasági együttműködés, közös lakás, közös háztartás vezetés és  az együvé tartozás különféle egyéb megnyilvánulásai.

Az egymással összefüggő és együttesen értékelendő gazdasági, családi, érzelmi és akarati tényezők azok, amelyek alapján a bíróság  az életközösség fennállását vagy hiányát megállapíthatja. Fontos tudni azonban , hogy a felsorolt elemek egyikének vagy másikának a hiánya  esetén még nem feltétlenül jelenti  az életközösség hiányát, különösen ha ez a hiány olyan objektív okra vezethető vissza mint pl. az Ön  által előadott tényállás.

Vélemény, hozzászólás?