Vissza az előző oldalra

Mikor kell Magyarországon egy építkezést bejelenteni?

Share Button

Szeretném tudni mikor kell Magyarországon egy építkezést bejelenteni és mikor nem, melyek azok a kisebb építmények amelyek szabadon építhetőek?

 A  magyar jogi szabályozás szerint melléképület 50 négyzetméteralapterületig és 2,5 méteres építménymagasságig építés-bejelentés alapján építhető. E fölött viszont építési engedély kell.

Az építési bejelentéshez terveket kell készíttetni, számos előírást be kell tartani, amit tervezéskor az építész figyelembe vesz, és a tervért felelősséget vállal. Ilyen például az építési hely szabályos kiválasztása, a megengedett legnagyobb beépítettség, stb.

A megfelelő megoldás tehát, ha kihívunk egy építészt helyszíni szemlére, aki a helyi előírások ismeretében tájékoztat arról, hogy milyen formában valósulhatnak meg az épületek, és milyen bekerülési költségekkel számolhatunk, majd meg is tervezi az építményt és beadja az építés bejelentést.

A beadott bejelentést az Építéshatóság tudomásul veszi, a szabályos megvalósulást ellenőrzi. Nem kell azonban várni a válaszra, a tervek alapján az építkezés máris megkezdhető. A munkálatokat 6 hónapon belül kell befejezni, és használatbavételi bejelentést tenni.

Fontos tudni azoknak akik olyan szerkezetet építenének, amit nem kell engedélyeztetni, bejelenteni.  Ezek az alábbiak:

Ponyvaszerkezet

Az ún. ponyvaszerkezet a jogszabály szerint akkor nem engedélyköteles, ha legfeljebb 30 négyzetméteres vagy annál kisebb alapterületű, illetve nem szélesebb 4 méternél. Ha bármelyik értéket meghaladja a szerkezet mérete, bejelentés-, illetve engedélyköteles.

Kerti tető

A  kerti tető, de  csak 20 négyzetméteres alapterületig. Kerti tető alatt leegyszerűsítve olyan építményt értünk, aminek nincsenek oldalfalai, csak teteje, viszont nem  csatlakozik a házhoz.

Előtető

Amikor  a kerti tető nem különálló akkor előtetőnek hívják  és 2 méterfesztávig vagy legfeljebb 25 négyzetméter alapterületig bejelentés  köteles. (e felett építési engedély köteles )

Pincék

Pince kétféleképpen valósítható meg: ha távolabb van a főépülettől, és önálló szerkezetekkel készül, akkor melléképületnek számít, ha közvetlen a főépülethez toldjuk, bővítésnek. Első esetben építés-bejelentés, második esetben engedélyeztetés szükséges.

Kazánházak

Kazánházat a kémény miatt csak építési engedély alapján lehet építeni. Kéményseprő szakvélemény is kell az engedélyhez.

Üvegházak

Üvegházak építésére speciális szabályok vonatkoznak:

– amennyiben az év során legfeljebb 180 napra kerül felállításra, úgy beépítésre nem szánt területen (külterületen) bármely méretben, beépítésre szánt területen (belterületen) 100 nm alapterületig engedély és bejelentés nélkül építhető

– amennyiben az üvegház állandó jelleggel kerül felállításra, akkor beépítésre nem szánt területen 100 nm, beépítésre szánt területen 50 nm alapterületig építés-bejelentés alapján létesíthető. Ennél nagyobb üvegház építési engedély alapján építhető. Magassági korlátozás 6 méter, ennél magasabb csak engedély alapján építhető bármely esetben.

Mobilgarázs
Mobil épületekre nincs külön kitétel, mivel azt feltételezik, hogy nem állandó használatra helyezik el azokat. Általában állandó használatú melléképület építése, elhelyezése bejelentésköteles (pl. ilyen a barkácsáruházban kapható faház is). Ha 6 hónapnál rövidebb időre, ideiglenesen helyezik el, akkor általában nem kell sem engedély, sem bejelentés.

Vélemény, hozzászólás?