Vissza az előző oldalra

Mikor kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni?

Share Button

Tavalyi év során az alábbi eset történt. A férjem értékpapírszámláján lévő értékpapírokat, átadás-átvételi szerződés alapján átvettem. Utólag derült ki számomra, hogy ez illetékköteles. 

Mi a módja annak, hogy a közös pénzünk után ne kelljen illetéket fizetnem?

Lehet-e visszaadni az ajándékot és ezáltal mentesülök-e az illetékfizetés alól, vagy lehet-e, hogy az értékét átutalom a férjem számlájára és akkor esetleg mentesülök az illetékfizetési kötelezettség alól?

A visszterhes vagyonátruházási illetéket az adásvétel  miatt  felmerülő vagyongyarapodás után kell megfizetni.

Ha vagyongyarapodás nincs, akkor az adózó terhére előírt illetéket törölni – illetve a már megfizetett illetéket visszatéríteni – kell.

 A jó megoldás, ha  Önök az írásban megkötött  adásvételt írásban a megkötés napjára visszaható hatállyal felbontják – egymással elszámolva az  eredeti állapotot állítják helyre. Fontos tudnia hogy  2013. január 1-jétől az egyenes ági rokonok közötti ajándékozási ügyleteket nem kell bejelenteni a NAV-nak.

2013. január 1-jétől az Itv. 16. § (1) bekezdés b) pontjának illetve 17. § (1) bekezdés g) pontjának hatályon kívül helyezésével ugyanis  a takarékbetét  ajándékozással történő megszerzése nem mentesül ezen a jogcímen az illeték megfizetése alól. (Korábban átutalással és NAV-nak bejelentéssel mentesült.)

 Az egyenes ági rokonság azon természetes személyek között áll fenn, akik közül az egyik a másiktól származik. A házastárs nem egyenes ági rokon. Önök között házastársi közös vagyoni kapcsolat áll fenn, így az említett átruházás jogilag egyébként sem indokolt.

Vélemény, hozzászólás?