Vissza az előző oldalra

Haszonélvezeti joggal történő eladás/vétel.

Share Button

Édesanyámmal élek egy lakásban, melyben én tulajdonos, ő pedig haszonélvező.  Hamarosan költözni készülünk. Az új lakásban is én leszek a tulajdonos.

Mikor kell lemondania a mostani haszonélvezetéről, hogy az eladási szerződést alá tudjam írni?  Az új ingatlanra bejegyezhető-e a haszonélvezeti jog a hozzájárulásom nélkül? – jogfolytonosan a vételi szerződés keretében bejegyezhető vagy külön kell intézni? – testvérem mit örököl – az odaígért ingóságokon kívül – édesanyám után?

A haszonélvezet olyan személyes jog, amelyet csak önként lemondással vagy eladással lehet megszüntetni egy ingatlanról. Ha a haszonélvező eldöntötte, hogy nem kívánja használni a haszonélvezettel terhelt ingatlant és ezzel párhuzamosan a tulajdonos az ingatlan eladását határozta el, egy adásvételi szerződést lehet aláírniuk, melyben a tulajdonos mint állageladó, a haszonélvező, mint haszonélvezeti jog eladó fog szerepelni.

A haszonélvezeti jog vagyoni értékű jog, melynek mértékét az Illetéktörvény 72§-a határozza meg. Pl. egy 20 millió forint értékű ingatlan vételárából a 65 éven felüli haszonélvezőt 4 millió forint illeti meg, míg a tulajdonost 16 millió forint.

A haszonélvező dönthet úgy is, hogy a szerződést akként írja alá, hogy ingyenesen lemond a haszonélvezeti jogáról. Ez ajándékozásnak minősül az Ön javára. Ekkor a példában szereplő teljes 20 millió forint vételár Önt illeti.

A fent írt eladási ügylettől különbözik az Ön lakásvétele, ahol az Önök megállapodásán múlik, hogy édesanyának lesz –e haszonélvezeti joga. Ha igen, ez kétféle módon lehet: Önök ketten édesanya javára ingyenesen alapítják a haszonélvezetet vagy édesanya haszonélvezeti jog vevőként szerepel az adásvételi szerződében.

A haszonélvezeti jog után az öröklés fogalmilag kizárt, mert a haszonélvező halálával ez a jog automatikusan megszűnik.

Vélemény, hozzászólás?