Vissza az előző oldalra

Milyen illetékvonzattal íratható át ingatlanrész volt élettárs nevére?

Share Button

Volt párommal van egy 20 milliós házunk 1/2-1/2 arányban, amin 30 milliós tőketartozás van (forintosítás miatt).

A hitelt én egyedül fizetem 3 éve, amióta a volt párom elköltözött. Párom szeretne kilépni a hitelből és a házból is. A hitellel kapcsolatban a bank kért egy vagyonközösséget megszüntető papírt, hamarosan elindítjuk a folyamatot.

Kérdéseim: Kell-e adásvételit írnunk, avagy hogyan fog átkerülni a nevemre a ház másik fele? Kell-e vagyonszerzési illetéket fizetnem, hiszen tőle nem a házat kapom, hanem hitelt, azaz a háznak a volt páromra eső felét is én fogom kifizetni.

Az ajándékozás kérdése is felmerült az illetékfizetés csökkentése / eltüntetése miatt, de úgy tudom, hogy 9% az ajándékozási illeték (nem bejelentett élettársi kapcsolatban éltünk), a vásárlási pedig 4%.

A hatályos illetéktörvény kizárólag a házastársi tulajdonrendezést preferálja illetékmentességgel. Ez lehet adásvétel vagy ajándékozás vagy vagyonjogi rendezés.

Önök esetében az adásvételi szerződés érvényességéhez a bank hozzájárulása is szükséges. A vonatkozó hitelszerződést is módosítani kell. A vagyonszerzési illetéket Önnek meg kell fizetnie: ha adásvételt kötnek 4%-ot, ha ajándékozási szerződést kötnek 9%-ot.

 

Vélemény, hozzászólás?