Vissza az előző oldalra

Nem tudok megjelenni a hagyatékátadáson. Mi a teendő?

Share Button

Rokonom elhalálozása kapcsán idéztek közjegyzőhöz, mint örököst. Nem tudok megjelenni a hagyatéki tárgyaláson. Mit tegyek?

Amennyiben Ön a kitűzött napon nem tud személyesen megjelenni a hagyatéki tárgyaláson képviseletéről meghatalmazott útján gondoskodhat, vagy fontos okból pl: kórházi kezelés kérheti a tárgyalás elhalasztását.

A meghatalmazáshoz elég a két tanú előtt aláírt meghatalmazás, amelynek tartalmaznia kell az örökhagyó nevét, születési nevét, anyja nevét és utolsó lakcímét, az idézésen levő közjegyzői ügyszámot, a meghatalmazó és a meghatalmazott személyes adatait (név, születési név, születési hely, dátum, személyi szám utolsó négy számjegye, édesanyja neve, lakcím), továbbá azt, hogy a meghatalmazott őt a hagyatéki tárgyaláson teljes jogkörrel képviselheti. Meghatalmazott kizárólag hozzátartozó lehet vagy ügyvéd.

Amennyiben Ön szabályszerű idézés ellenére nem jelenik meg a tárgyaláson és képviseletéről meghatalmazott útján sem gondoskodik, az a hagyatéki tárgyalás megtartását és a határozathozatalt nem akadályozza.

Vélemény, hozzászólás?