Vissza az előző oldalra

Öröklődik-e az adóstársi helytállási kötelezettség?

Share Button

Második feleségem a lányával kölcsönt akar felvenni. A lánya lenne az adóstársa, de mint házastársnak nekem is „adóstárs”-nak kellene lennem. Én 74 éves vagyok és az idő nem áll meg.  A kérdésem :öröklődik – e az adóstársi kötelezettség , vagy elhal az én elmúlásommal.

Fontos szabály, hogy az öröklés során az örökös az általa örökölt hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásáért. Ebből a megközelítésből  öröklődik az adóstársi tartozás, de csak olyan értelemben, ha az adós nem egyenlíti ki tartozását.

Az adóstársi minőség egyetemleges helytállást jelent a felvett hitel visszafizetésére, melynek részletszabályait a vonatkozó hitelszerződés tartalmazza.

Fontos tudni, hogy az örökösi státusz/helytállás nem terjedhet tovább az örökölt vagyon mértékénél, azaz ha ennél többet követelne a bank az adóstárs örökösétől, akkor az örökölt hagyatékon felül nem lehet a banknak végrehajtást kezdeményeznie az örököse ellen.

Nem javasolt hogy örökösi minőségében az örökös  új módosított hitelszerződést kössön a bankkal, mert ebben az esetben a magánvagyona is helytállni tartozik.

Vélemény, hozzászólás?