Vissza az előző oldalra

Örökölt ingatlan közös tulajdoni jogának megszüntetése

Share Button

Édesapám halála után örököltem egy öröklakás 1/6 részét, – az 5/6 részt a féltestvérem.

Szeretném ha az ingatlan forgalmi értékét figyelembe véve kifizetné a részemet készpénzben. Sajnos azonban erre nem igazán hajlandó, illetve jóval érték alatti „nevetséges” összeget ajánl, kifogásként megemlítve nincs pénze.

Lenne vevő a lakásra, – de eladni sem szeretné, mert hogy adóznia kell utána /nem vagyok tisztában azzal sem, hogy amikor az édesanyja 2013-ban meghalt történt -e a hagyatékátadó végzésben ingatlan érték becslés? Talán ezért hozta fel ezt a kifogást, a kevés összegről ?

Kérem a segítségét mit tehetek, mert fizetni nem akar /legalábbis amennyiért el lehetne adni, – annak az 1/6 részét/, mindenhol falakba ütközöm, apám 15 éve halt meg és szeretném megkapni a jogos részem.

Ha mégis sikerülne megállapodni és megvenné a részem a kapott pénzösszeg után milyen fizetési kötelezettség /illeték, adó stb./terhel és milyen mértékben ?

Hagyatéki eljárás alapja – ingatlanhagyaték esetében – mindig az  un. adó –és értékbizonyítvány. Ezt az illetékes Polgármesteri hivatal állítja ki.

Az örökös – ha eladja az örökölt lakóingatlant – akkor nem  fizet személyi jövedelemadót ha az örökléstől számított 5 év  már eltelt.

Közös tulajdont bármelyik tulajdonostárs kérelmére megszünteti a bíróság .

Érdemes a közös eladást preferálni, mert a végrehajtási árverés jóval kevesebb bevételt eredményez.

Vélemény, hozzászólás?