Vissza az előző oldalra

Osztályos egyezség

Share Button

Édesapám tavaly októberben halt meg. Édesanyámmal 40 éve voltak házasok. A házasságkötés után jó pár évvel édesapám megörökölte az ő édesanyjától a házat.

A házat 1990 körül átépülték közösen. A hagyaték ilyen esetben a fél házra tevődik ki vagy az egész házra? A ház fele édesanyámat illeti?

2-en vagyunk testvérek A ház édesapám nevén maradt az átépülés után is de amikor édesapám megörökölte a házat már akkor is házastársak voltak édesanyámmal.

Feltételezve, hogy az átépítés a ház bővítésével is járt, a szülei között ez által közös tulajdon keletkezett az ingatlanon.

Ez az ingatlan-nyilvántartáson kívüli közös tulajdon tipikus esete. A közös tulajdon hányadának meghatározása az invesztíció mértékének függvénye.

Szülei a házastársi közös vagyonból ruháztak be az ági vagyonú ingatlanban, és a beruházás mértéke határozza meg édesanya tulajdoni hányadát.

Ennek mértékét vita esetén bíróság határozza meg. Az öröklési eljárásban javaslom, kössenek osztályos egyezséget, melynek feltételeiről kérdezzék az illetékes közjegyzőt.

Vélemény, hozzászólás?