Vissza az előző oldalra

Pótolható-e az adásvétel, ha kiderül hogy kimaradt egy helyrajzi szám?

Share Button

2011-ben vettem egy osztatlan közös tulajdonban lévő szőlő-szántó megnevezésű ingatlant, melyről 2019-ben kiderült, hogy két helyrajzi számon fekszik.

Sajnos az Adás-Vételi szerződés csak egy helyrajzi számmal készült.

Kérdésem: Mit lehet tenni 10 év után, hogy az ingatlan a nevemre kerüljön? Az eladó vette észre és hívta fel a figyelmemet erre a tényre, mondván,hogy ő mindent eladott nekem , én kifizettem, neki nincs követelése. 888m2-ről van szó.

Másik kérdésem: Napjainkban van-e területi korlát, hogy mekkora földrészt vásárolhatok meg a fent leírt osztatlan közös tulajdonból?

Az hiányzó adásvételi szerződést aktuálisan meg kell kötnie eladóval. Az ingatlan aktuális tulajdoni lapja dönti el, hogy a földforgalmi törvény hatálya alá tartozik e az ingatlan.

Ha nincs rajta aranykorona egyszerű adásvételi szerződéssel a nevére veheti.

Ha van rajta az adásvételi szerződést ki kell függeszteni és az illetékes megyei földhivatallal jóvá kell hagyatni. Fontos tudni, hogy földműveseknek és a Ptk. szerint a tulajdonos társaknak elővásárlási joguk van. Az eljárás kb fél évig tart mire az Ön tulajdoni joga az illetékes földhivatalnál be lesz jegyezve.

A nem földművelsmagyar állampolgár 10.000 m2-ig szerezhet földet, amelybe be kell tudni a már meglévőt is (földműves 300 hektárig).

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!