Vissza az előző oldalra

Szerződés rejtett hiba miatt történő megtámadásának megakadályozása

Share Button

Siófoki szomszéd-telkek tulajdonosainak szülei pár éve meghaltak. Feltehetően Ők állapodtak meg, hogy az egyik telken lévő ingatlanhoz cca 30 éve épített lakrész szennyvíz elvezetője a másik szomszéd közelebbi aknájába csatlakozzon. 

Most mindkét örökös el kívánja adni ingatlanát. A valamikori megállapodásról egyiküknek sincs konkrét ismerete. De tudomása van arról, hogy soha nem merült fel vita a szülők között e-témában.

Feltehető viszont, hogy a jövendőbeli tulajdonosok a korábbi megállapodáson alapuló helyzetet nem kívánják fenntartani.

Mit mond a jog: a korábbi, megállapodáson alapuló három évtizedes helyzet megszüntetésének költségeit melyik félnek kell fedeznie?

Elfogadható megállapodás lehet-e jelenleg, hogy mindkét tulajdonos a jövendőbeli vevő tudomására hozza az adott helyzetet, és áralkuban ezt figyelembe vevő eladási árban állapodik meg?

Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell a fennálló helyzetet. Ha a vevő így is megvásárolja az ingatlant(okat), Eladók eleget tettek a tájékoztatási kötelezettségüknek – így később un. rejtett hiba miatt a Vevő(k) nem kérhetnek árleszállítást (szavatossági joguk okán). 

Az Ön javaslata tehát jogilag megfelelő:  „mindkét tulajdonos a jövendőbeli vevő tudomására hozza az adott helyzetet, és áralkuban ezt figyelembe vevő eladási árban állapodik meg „- feltéve  ha a vevő nem ragaszkodik ahhoz,  hogy a leválasztás Eladók közös költségén történjen még az okirat aláírása előtt.

Vélemény, hozzászólás?