Vissza az előző oldalra

Szövetkezeti üzletrész értékesítése

Share Button

Szövetkezeti üzletrészem van autójavítással foglalkozó szövetkezetben. Nyugdíjba mentem és felajánlottam a szövetkezetnek -amelynek 38. éve tagja vagyok-) tagságom megszűnését és üzletrészem megvásárlását mivel elő vételi joga van.

A szövetkezet meg is vásárolná de az összeg az én számomra nem megfelelő ez esetben kérhetem-e, hogy szabadon rendelkezzem az eladással illetve a szavazati jogommal?

A szövetkezeti üzletrész  2007. május 1. napjával átalakított befektetői részjeggyé alakul át.        (2006. évi X. törvény a szövetkezetekről  101 §.) 

Az átalakított befektetői részjegy a szövetkezetből annak működése során nem vonható ki, azonban örökölhető, a szövetkezetre, szövetkezeti tagra átruházható.

Átruházás esetén a szövetkezetet, bármely más tagot ebben a sorrendben elővásárlási jog illeti meg.

Az átalakított befektetői részjeggyel kapcsolatos elővásárlási jog szabályait az alapszabályban kell meghatározni azzal, hogy az elővásárlásra jogosultak az átalakított befektetői részjegy értékesítésére vonatkozó szándéknak a szövetkezethez történő bejelentésétől számított 30 napon belül gyakorolhatják az elővásárlási jogukat.

Az átalakított befektetői részjegyek szövetkezeti tagsági viszonyt nem keletkeztetnek.

Az átalakított befektetői részjegy a befektetői részjegyre vonatkozó szabályok szerint jogosít az adózás utáni eredményből részesedésre és ugyanilyen módon viseli a veszteséget is.

Vélemény, hozzászólás?