Vissza az előző oldalra

Tulajdoni rész ajándékozása testvér részére

Share Button

Édesanyám halála után ketten (én és az öcsém) örököltük a házát-ami az ő nevén volt. Édesapám csak özvegyi haszonélvezeti jogon lakik benne. Az öcsém és családja közben Angliába költözött. Szeretne lemondani a nevemre a házról, de nem igazán tud hazautazni.

Van-e mód rá, hogy odakintről lemondjon a tulajdonrészéről? Ha igen akkor mi a teendőnk? Válaszát előre is köszönöm.

Ha a hagyatéki eljárás még tart, a közjegyző előtt egyezséget köthet testvérével az öröklés átengedése tekintetében. Így Ön az ingatlan kizárólagos örököse lehet.

Ha testvére az egyezség megkötése végett nem tud Magyarországra utazni, akkor lehetősége van magyar ügyvédet meghatalmazni, hogy helyette ő kössön egyezséget.

Ez esetben a meghatalmazást konzulátuson, vagy angol közjegyző előtt is aláírhatja. Közjegyző esetén apostille-t is be kell szerezni.

Ha a hagyatéki eljárás már lezajlott, testvérek közötti ajándékozást javaslok ügyvéd által készíttetni. Ennek jelenlegi illetékvonzata lakás esetén 9 % A haszonélvező beleegyezése ehhez nem szükséges.

További lehetőség, hogy testvére az ingatlanrészét illetékmentesen édesapjára ajándékozza. Édesapától a testvér ezt követően megszerezheti ajándékozással is és örökléssel is, amennyiben a hagyatéki eljáráson a fent írt osztályos egyezséget kötik.

 

Vélemény, hozzászólás?