Vissza az előző oldalra

Tulajdonosok közti elszámolás többletráfordítás miatt

Share Button

1981-ben halt meg a férjem  hirtelen. Egy  nyaraló félig  sem  készült el, amikor meghalt.  Két kiskorú gyermekkel maradtam egyedül. Szüleim segítségével hozzákezdtem  a további építkezésnek. A falak álltak, a fürdőszoba- WC. Konyha Ki volt csempézve.
Innen kezdtem a munkákat: ajzat-betonozás, külső vakolás- pucolás, járda-lépcső építés, villany- vízszerelés, pince vakolása, befejezése, stb. Azóta már felújítás is történt.
A kérdésem a következő: A 34 év alatt ráfordított anyagi költségek az/ adó. víz villany/ az előbb felsoroltakkal együtt  eladás szempontjából a felén túl és a haszonélvezeten túl  hogyan alakul a tulajdon viszony?  A gyerekek  már felnőttek már unokáim is vannak. Sokat voltunk lenn, de ez az eladás most felmerült.  Anyagi hozzájárulásuk nem volt.

A tulajdonközösségben végzett és csak az egyik tulajdonostárs által tett beruházás, felújítás és egyéb ráfordítás elszámolása a tulajdonközösség megszüntetését eredményező eladáskor esedékessé válik. Közös megegyezéssel a tulajdoni hányadoktól eltérő vételár -elosztásban a tulajdonostársak megegyezhetnek , mely tényt javasolt az adásvételi szerződésben is rögzíteni.
Közös megegyezés hiányában  az eladás előtt kell a tulajdoni viszonyokat kiigazítani. Ezt vita esetén csak bíróság teszi meg. A tulajdoni viszonyokat közös megegyezéssel a földhivatalnál is lehet kérni kiigazítani – erre vonatkozó tulajdoni jogot  elismerő / rendező szerződéssel .

Vélemény, hozzászólás?