Vissza az előző oldalra

Visszakövetelhetem-e az ajándékba adott zártkerti ingatlant?

Share Button

Egy zártkertről van szó. Apukám,és anyukám nevén volt. Eladták. Vettek egy másikat! Ott én lettem a tulajdonos anyukám a haszonélvező, majd ajándékba adtam a lányomnak, anyukám lemondott a haszonélvezetről, nekem lett haszonélvezet bejegyezve.

A lányom 19 éves, hittünk benne, hogy segíteni fog a gondoskodásban, és mindenben, ehelyett elköltözött egy fiúval, megszakított minden kapcsolatot, a pontos címét nem is tudjuk, nem keres minket. Nem számítunk rá már, de szeretném az ajándékot visszakövetelni, mert engem, és a szüleimet is lelkileg megvisel…Van-e esélyen Ön szerint?

Az új földforgalmi törvény szerint a közeli hozzátartozók között létrejött holtig tartó haszonélvezeti jog fennmaradhat csak a nem közeli hozzátartozók között kerül törlésre. A haszonélvezet alapján Ön az ingatlan kizárólagos használója. Gyermeke csak az Ön halálát követőn lesz jogosult az ingatlant birtokba venni. Az Önök esetében  tehát ez  a jogi állapot olyan mint egy végrendelkezés amely egybecseng a törvényes örökléssel. Ha az ajándékozási szerződés nem tartalmaz olyan rendelkezést hogy „meghiúsulási feltétel” az ajándékot alappal nem követelheti vissza.

Vélemény, hozzászólás?