Vissza az előző oldalra

Közös tulajdon megszüntetése családon belül

Share Button

Nagymamám megörökölte egy viszonylag nagy értékű ingatlan 3/4 tulajdonrészét, valamint haszonélvezete is van az ingatlanon. Tulajdonrészét szeretné nekem (unokájának) ajándékozni. A problémánk az 1/4 rész tulajdonosával van. 

A későbbiekben szeretnék az ingatlanba beköltözni, azonban előtte különböző értéknövelő beruházásokat szeretnék végrehajtani.

A tulajdonostársat többször megkerestük kivásárlási ajánlattal, azonban a tulajdonrészét jóval többre értékeli a valósnál. Mindenképp szeretném, hogy a tulajdonomba kerüljön a teljes ingatlan, hisz nyilván a beruházásokhoz nem fog hozzájárulni.

Szükséges-e a tulajdonostárs beleegyezése az ajándékozáshoz?
Hogyan kerülhetne a tulajdonomba az ingatlan, ha az 1/4 rész értékén nem tudunk közösen megegyezni? Van-e erre valami jogi lehetőség?

Nagymama ajándékozásához nem kell a tulajdonostárs beleegyezése. Nagymama illetékmentesen ajándékozhatja a 3/4 ingatlant unokájára. Így új osztatlan közös tulajdon keletkezik a1 1/4 rész tulajdonosával.

A közös tulajdon megszüntetését, -ha békés úton nem megy-bíróságtól lehet kezdeményezni. Ebben az eljárásban Önnek lehetősége lesz megváltással megszerezni az 1/4 részt is. Az értéke igazságügyi szakértő állapítja meg, nem a kisebbségi tulajdonostárs.

Vélemény, hozzászólás?