Vissza az előző oldalra

Termőföld adásvétel folyamata

Share Button

Családi gazdaságot működtetett apósom és eljött az idő hogy egészségi állapota miatt eladja az általa művelt földet. Tanyája körül 20 hektár földet árul vagy külön vagy a tanyával együtt, a kialkudott ár függvényében.

Információink szerint- 2014 február 28.-a után a föld csak úgy adható el hogy a vevő megfelel az új földszerzési törvény feltételeinek.

Ez esetben 3 éve igazoltan gazdálkodónak kell lennie, helyben lakónak kell lennie (az érintett földterület településtől számított maximum 20 km lehet a lakóhelye) és a megválasztott földbizottságnak is támogatnia kell az eladást.

Ezek a feltételek helytállóak e illetve van e még kitétel a vevő tekintetében amit teljesíteni kell?

Amit Ön írt megfelel a törvényeknek. Ne feledkezzen meg az elővásárlás/ kifüggesztés szabályairól sem.

2014.március 1-től az az okirat kellékei a következők:

A 47/2014.(II.26) Kormány rendelet kimondja hogy a termőföld tulajdoni jogának átruházására irányuló okirat  2014.03.01. napjától csak  biztonsági elemekkel ellátott papír alapú okmányon készülhet – a Földhivatal csak ilyet fogadhat el.

Az okirat minden oldalát folyamatos sorszámozással kell ellátni és   a lapokat oly módon kell összefűzni, hogy az okirat sérelme nélkül ne legyen megbontható azaz a lapokat zsinórral kell összefűzni, a zsinórt  matricával kell leragasztani  és az ügyvédnek ezeket érintően kell aláírni.

Vélemény, hozzászólás?