Vissza az előző oldalra

Hogyan lehet érvényesíteni a tulajdoni lapon feltüntetetthez képest nagyobb részesedést?

Share Button

Házasság előtt egyik fél részéről negyed arányban vásárolt, másik fél részéről 3/4 arányban ajándékba kapott ingatlanról lenne szó.

Amit a házasság után építési engedéllyel közös vagyonból teljesen átépítettek, így az ingatlan értéke közel 6-szorosára emelkedett.

Kérdésem lenne, hogy egy esetleges öröklés, vagy válás esetén, a tulajdoni lapon szereplő tulajdoni hányadok alapján történik a vagyonmegosztás, illetve az örökösök részére történő ingatlanátírás?

Öröklés esetén a vonatkozó ideiglenes hagyatékátadó végzést bíróságon kell ahhoz megtámadni és a bizonyítékokat előterjeszteni, hogy az örökösök tulajdoni igénye reálisan kielégíthető legyen.

Természetesen mindez hagyatéki egyezséggel is rendezhető. Válás esetén, ha erre vonatkozó egyezség nincs a perben felvett bizonyítással lehet a tulajdoni laptól eltérő többletigényt érvényesíteni.

A bonyolult eljárásokat megelőzendő javasolt, hogy a házastársak tulajdonjog rendezés keretében már most igazítsák helyre a tulajdoni viszonyaikat. A tulajdonjog elismerés, házassági vagyonközösség rendezés illetékmentes, ügyvédi vagy közjegyzői okirattal történhet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!