Vissza az előző oldalra

Hogyan lehet bebiztosítani az osztaltan közös tulajdonú telken álló nyaraló kizárólagos tulajdoni jogát?

Share Button

Osztatlan közös tulajdonban van egy telek az unokatestvéreimmel, amin áll egy nyaraló épület is. A házat még az én szüleim építették, de annak idején semmilyen használati megosztás nem készült.

Hogyan, milyen dokumentummal tudom bebiztosítani azt a jövőre nézve, hogy egyértelmű legyen, hogy a ház az én tulajdonom az osztatlan közös területből.

A megoldás a kizárólagos használati megosztás készítése egy földmérő és egy ügyvéd közreműködésével.

A folyamat során először a földmérő készíti el a megosztási vázrajzot, ahol lehetőség van az épület önálló helyrajzi számon történő kiemelésére .  Így két önálló helyrajzi szám alakul ki, az épület és a telek vonatkozásában. Általában  a telek  – térmértéke miatt –  két önálló helyrajzi számra nem megosztható ezért kizárólagos természetbeni használat szerint kerülhet felosztásra.

Az így elkészült telekalakítási vázrajzot és telek alakítási okiratot minden érintett tulajdonosnak alá kell írnia, és az illetékes földhivatalhoz be lehet nyújtani.

Ezzel tudja Ön biztosítani ledokumentált formában a nyaraló mindenkori használati rendjét. A földhivatalba benyújtott telekalakítás az aktuális tulajdonosokra és jogutódaikra nézve is érvényes.

Vélemény, hozzászólás?