Vissza az előző oldalra

Végrendelet nyilvántartásba történő elhelyezése

Share Button

Azt szeretném kérdezni, mi a teendő, ha valaki meghal és nem találnak végrendeletet, de egyik hozzátartozója majdnem biztos benne, hogy volt végrendelet, mivel jól ismerte az elhunytat.

 

Az elhunyt lakásába előzőleg más hozzátartozó járt akit az elhunyt semmiféleképpen nem akart örökösnek, mert 40 éve haragban voltak. Mivel ők mentek be a lakásba azt mondták nem volt végrendelet.

 

Szeretném tudni, hogy van- e olyan hely ahol esetleg meg lehet tudni, hogy készült e végrendelet?

 

A végrenedeletek központi nyilvántartása lehet az a hely ahonnan a végrendelet előkerülhet. Ennek előfeltétele azonban, hogy a végrendeletet az örökhagyó valemlyik nyilvántartássba el is helyezte.

Fontos tudni, hogy a  saját kezűleg írt és aláírt végrendelet  önmagában is érvényes, még tanúk alkalmazása sem szükséges. Lényeg: a  keltezés helye, ideje rajta legyen . Az így elkészített végrendeletet a közjegyzőnél letétbe lehet helyezni, ami azt biztosítja, hogy minden esetben érvényre jut, akkor is, ha az örökösök nem tudnak róla.

 

A közjegyzőnél készült, vagy nála letétbe helyezett végrendeletről a közjegyzők nyilvántartást vezetnek. A számítógépes nyilvántartásba vétellel a végrendelet biztosan érvényre jut.

 

A közjegyző a nála megindult hagyatéki ügyben köteles lekérdezni a Végrendeletek Országos Nyilvántartóját. Ha van az ügyben közjegyzőnél készült, vagy letétbe helyezett végrendelet, az azt készítő közjegyzőről a nyilvántartás útján tájékozódhat. 

Tehát ha a végrendelet a siófoki  közjegyzőnél lett letétbe helyezve, de a hagyatéki eljárás lefolytatására Budapesten kerülne sor, az eljárásban a végrendelet érvényre jut.

 

Az ügyvédi közreműködéssel készített magánvégrendeletek biztonságos őrzése céljából, valamint azért, hogy a végrendeletek léte és tartalma ismertté válhasson a közjegyzők és bíróságok előtt, a Magyar Ügyvédi Kamara is létrehozta és működteti a végrendeletek országos központi nyilvántartását.

 

A végrendeletet az ügyvéd zárt borítékban személyesen adja át a Magyar Ügyvédi Kamara titkárságán vagy igazolható módon, postai úton küldi meg a Magyar Ügyvédi Kamarához.

Ha közjegyző vagy ügyvéd készítette a végrendeletet egy példány az irattárukban is fellehető.

 

A saját kezűleg írt és aláírt végrendelet önmagában is érvényes de nem kerül a fenti nyilvántartásokba hanem általában  a végrendelkező őrzi jobb esetben a végrendeleti örökös is kap belőle példányt .   Az eltűnt vagy eltűntetett magánvégrendelet sajnos nem érvényesíthető.

Vélemény, hozzászólás?