Vissza az előző oldalra

Hogyan szüntethető meg a bérleti jogviszony?

Share Button

 Másfél éve örököltem egy házat a nővéremtől, bérlővel terhelten ! Bérleti szerződés volt kötve a nővéremmel, 2022 december 31-ig, amit csak a bérbeadó és a bérlő írt alá melyben szerepelt, hogy a közüzemi díjakat a tulajdonos fizeti,majd a bérleti díjjal együtt azt megfizeti a bérlő.

Első kérdésem mivel én lettem a tulajdonos él e még a nővéremmel kötött szerződés ? Nem szándékozom a bérletet fenntartani. Mivel a fiamnak szeretném ajándékozni a lakást felajánlottuk a bérlőnek, hogy 2021 tavaszán költözzön ki. Idáig én fizettem a közüzemi díjakat melyet a bérleti díjjal együtt azt bérlőtől meg is kaptam.

Miután felszólítottuk, hogy hagyja el a lakást azóta sem a bérleti díjat, sem a közüzemi díjakat nem hajlandó fizetni. Számlát követel a bérleti díjról. Mivel magán ember vagyok nincs módomba számlát adni, de igazolni tudom hogy 2019 évre a NAV-nál bejelentettem és megfizettem a vonzatát.

Kérdésem a bérlő jogosan használja a lakást, ha nem, milyen módon tudnám érvényesíteni a tulajdonhoz való hozzájutást?

Határozott idejű bérleti szerződéssel lekötött lakás tulajdonosának elhalálozásakor az örökös a bérbeadó jogutóda. A bérleti szerződés a határozott idő leteltével szűnik meg, kivéve ha rendkívüli felmondásra ad okot a bérlő. Ilyenkor a szerződésben foglaltak szerint szüntethető meg a bérleti jogviszony.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!