Vissza az előző oldalra

Hogyan kerülhet a nevemre az általam épített, tévesen szüleim nevére bejegyzett ingatlanrész?

Share Button

Szüleim 1957-ben vásárolták meg kertes házukat, 49m2. 1965-ben kibővítették, így 70 m2-es lett. 1983-ban 1/4-ed részét nekem ajándékozták, mivel csak így építhettünk férjemmel önálló bejáratú, önálló házat a telekre. Az OTP szüleimet a házukkal készfizető kezességre kötelezte. A hitelt idő előtt kifizettük.

Legnagyobb meglepetésünkre a Földhivatal szüleim nevére írta az általunk épített házat is. Próbáltuk rendezni, de a Hivatal nem volt képes helyesen bejegyezni a tulajdont.

Többszöri fellebbezés után végzést kaptunk, hogy csak bírósági úton rendezhetjük ezt. Erre sajnos, nem volt/van pénzünk. Mit tehetünk?

A másik kérdés: Szüleimtől az ő ingatlanukat megvásárolnám. Lakottan, holtig tartó haszonélvezettel. Az ingatlan (kalkulátorok szerint) 17 millió. mennyi lehet az illeték, melyet nekem, mint vevőnek kell fizetni?

Mai szabályok szerint a családon belüli tulajdoni jog átruházás preferált. Ez azt jelenti , hogy  szüleitől  vásárlás vagy ajándék útján megszerezheti az adott ingatlan tulajdoni jogát – illetékmentesen.

Így az első esetben rendezhető ajándékozással  a fennálló jogi helyzet nem kell hozzá bírósági per.

A második esetre – azaz az adásvételre – is igazak az elmondottak- illetékfizetés nélkül veheti meg szülei ingatlanát  – lakottan, holtig tartó haszonélvezettel.

Vélemény, hozzászólás?