Vissza az előző oldalra

Korlátozhatja -e a tulajdonos a haszonélvezőt a használat jogában?

Share Button

Jogvita alakult ki használat tekintetében a tulajdonos és a haszonélvező között egy telekkel kapcsolatban.

Az ingatlan körbe van kerítve azonban a bejárat évek óta két kapuoszlopból áll, közte a kapu fizikálisan nincs kialakítva, így szabad a bejáró.

A tulajdonos egy ideje elkezdte egy arra teljesen alkalmatlan dróttal az ingatlan közvetlen bejáratát elzárni úgy hogy a két kapuoszlop közé azt kifeszíti, hivatkozva arra hogy a bejutást akadályozza illetéktelenekkel szemben.

A haszonélvező ehhez nem járul hozzá és szeretné hogy az ingatlan bejáratát semmilyen formában ne zárják el, oda a zavartalan bejutást tegyék lehetővé.

Az ingatlan napi használatban van és nehézkes autóból a napjában többszöri ki-be ugrálás hogy a drótot le-fel akasztgassa aki be akar hajtani gépjárművel. A haszonélvező rendelkezhet-e így a tulajdonossal szemben?

Tehát a tulajdonos korlátozhatja-e a területre való bejutást annak ellenére is, hogy a haszonélvező úgy kíván rendelkezni hogy a telekre való bejárást semmilyen fizikai akadállyal ne gátolják?

A haszonélvezőt a birtoklás és használat jogában nem korlátozhatja a tulajdonos. Ha mégis megteszi birtokháborítást követ le. Ez ellen az illetékes jegyzőhöz lehet fordulni jogorvoslatért.

Vélemény, hozzászólás?