Vissza az előző oldalra

Ki kell-e függeszteni a tanyát?

Share Button

Tanyát szeretnénk vásárolni. A tanya külterületen saját címmel és helyrajzi számmal rendelkezik. A terület 3429 m2, rajta egy 90 nm-es ház és ugyan ekkora istálló.

A tanya OTP tulajdonában van. Elfogadtuk a vételárat és adtunk pénzt foglalóként. Most közölték velünk,hogy sajnos a ki kell függeszteni a tanya eladását. Ha még mindig szeretnénk a tanyát akkor fizessük ki az ár 10 %-át és azután lesz megkötve az adásvételi szerződés és csak azután lesz kifüggesztve a tanya 60 napra.

Az ügy már június óta húzódik és már azóta le telt volna a 60 nap. Én közben eladtam a házam amiből már ki kellene költöznünk.

Tényleg ki kell e függeszteni a tanyát és ha igen akkor az adásvételi szerződés és a 10% foglaló után?

 A földforgalmi törvény értelmező rendelkezési a tanyáról így szólnak:  tanya: a település külterületén fekvő, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás céljára létesített lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel.

 2013. évi CXXII. törvény 3. § (1) . bek szerint  a tanyára a földre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni,adásvétele során a jóváhagyási eljárás a kifüggesztés nem mellőzhető.

 

Vélemény, hozzászólás?