Vissza az előző oldalra

Öröklési szerződésben szereplő ingatlan eladása

Share Button

Öröklési szerződést kötöttünk nagymamámmal, mely az ő valamennyi ingatlanára és ingóságára vonatkozik.

Most jelentkezett az egyik ingatlanra egy vevő, és mi szeretnénk eladni neki a házat.

Nem akarjuk az öröklési szerződést felbontani a nagymamával, mert az többi vagyonára is vonatkozik.

Mivel a mama nagyon beteg, el akarjuk kerülni azt a helyzetet, hogy esetleges halála esetén – ha felbontjuk az öröklési szerződést,- a törvényes öröklés lépjen életbe, és ez által azok is örököljenek, akiket a mama nem szeretett volna örökségben részesíteni.

Szeretnénk tudni, van-e megoldás ebben a helyzetben, és ha igen, mi?

Az öröklési szerződés a végintézkedés egyik formája. Abban különbözik a végrendelettől, hogy az öröklési szerződés a köteles részt kizárja.

Fontos tudni, hogy ilyen szerződés egy úgynevezett eltartási jogviszonyt is tartalmaz, mely szerint a szerződéses örökös köteles kellő módon eltartani az örökhagyót.

Öröklési szerződés hatálya alatti ingatlan két módon értékesíthető:

Az egyik, ha a felek közös megegyezéssel akként módosítják az öröklési szerződést, hogy az adásvétel tárgyát képező ingatlant abból kiveszik.

A másik –egyszerűbb-megoldás, ha közösen tesznek ügyvéd előtt olyan nyilatkozatot, hogy az ingatlant értékesíteni kívánják, és ezért kérik az ingatlanra –az öröklési szerződés alapján feljegyzett – elidegenítési és terhelési tilalom törlését. Mindkét esetben két lépcsőben zajlik az értékesítés:

Az öröklési szerződés, vagy a másodikként említett nyilatkozat földhivatalba történő benyújtásával az ingatlan tulajdoni lapjáról törlődik az elidegenítési és terhelési tilalom, majd második lépésként az adásvételi szerződés földhivatali benyújtásával a vevő tulajdoni jogot szerez.

Fontos tudni, hogy ez esetben két földhivatali eljárás zajlik egymást követően, tehát az eljárási illetéket kétszer kell leróni.

A fent vázolt két megoldás között lényeges különbség, hogy az első esetben az öröklési szerződés módosul, míg a második esetben érintetlen marad.

Vélemény, hozzászólás?