Vissza az előző oldalra

Mennyi ideig számít bele az ajándék a köteles rész alapjába?

Share Button

Édesanyám végrendeletben úgy rendelkezett, hogy a tulajdonában álló 1/2-ed résznyi ingatlant örököljem én, a haszonélvezetet örökölje édesapám. Az ingatlan másik 1/2-ed része édesapámé, aki szintén ugyanígy végrendelkezett. Sajnálattal édesanyám elhunyt.

Van egy testvérem, aki fiatalon több, mint 25 éve kapott egy ingatlant, sok egyéb juttatást is azóta. Az ő ingatlana és a szülői ingatlanok értéke kb. azonos.A szüleim azért is rendelkeztek így, hogy egyenlőképpen örököljünk.

Kérdésem az, hogy a testvérem igényt tarthat-e a köteles részre? Az mennyi, ha az 1/2 rész értéke 8 MFt. Nekem mennyit „kell” fizetnem, ha nem fogadja el a végrendeletet, mert nála már elmúlt a 15 év az ajándékozás óta. Mit tehetek?

Ha fizetnem „kell”, azt azonnal kell a hagyatéki tárgyaláson kell megtennem? Milyen lehetőségeim vannak? Milyen költségekkel kell számolnom (szja, illeték, stb.)?

A 15 évi ajándék után köteles rész nincs. Édesanya halála miatt testvére viszont köteles része jogosult, melynek mértéke a törvényes örökrész 1/3-a, ha a haláleset az új Ptk. hatálybalépését követően történt (2014. március 15.).

Vélemény, hozzászólás?