Vissza az előző oldalra

Ági vagyon öröklése, ajándékozása

Share Button

Második házasságban élek 8 éve. Ezen házasságkötést megelőzően tulajdoni lapon 1/1 arányú saját tulajdonomban volt és van jelenleg is 1 db 60 m2-es társasházi lakás 1 db garázzsal, és  13 hektár szántó földterület szülői örökségből.

Jelen házasságomban 1/2 – 1/2 tulajdoni arányban közösen vásároltunk egy kertes házat jelenlegi férjemmel. Első házasságomból egy felnőtt fiam van, másodikból gyerek nem született.

Kérdéseim a következők:

1.A Jelen házasságba hozott saját tulajdonomból, ági vagyonomból örökölhet-e halálom esetén a férjem?

2. Ezen saját tulajdonaimra halálom esetén férjem özvegyi haszonélvezeti jogra vagy bármilyen más jogra  jogosult lesz-e?

3. Amennyiben halálom után bármire is jogosult lehetne a kizárólagos tulajdonaimat illetően, mit tehetek: végrendelkezhetek-e úgy, hogy csak a közösen szerzett ingatlanunkra korlátozódjon özvegyi joga, vagy házastársi haszonélvezeti joga, vagy még most írattassam-e át, és milyen formában fiamra a kizárólagos tulajdonaimat, mint csak Őt illető örökséget?

4. Amennyiben a fiamra ruházom át a tulajdonaimat holtomig tartó haszonélvezetem mellett, megmaradt-e még az illetékmentesség egyenesági örökös esetére?

5. Amennyiben bevezetésre kerülne városunkban is az ingatlanadó, ebben az esetben fizethetném-e én, mint haszonélvező, mivel már fiamnak is van saját ingatlana, és nem szeretném hogy emiatt Ő kerüljön idő előtt indokolatlanul nagy tehervállalásra.

Halála esetén az Ön  házastársát az ági vagyonon haszonélvezet illeti, melynek megváltása követelhető.(PTK 7:69 §) 

Az ági vagyont a házastárs akkor nem örökli, ha nincs leszármazó, és a jogosultak azt igénylik.

Javaslom ajándékozza gyermekének illetékmentesen- holtig tartó haszonélvezeti jogával.

Az ingatlanadót a haszonélvező fizeti. 

A 4. kérdését ha úgy kell értelmezni hogy egyenes ági öröklés illetékmentes – e ? A válaszom : igen. 

Vélemény, hozzászólás?